maanantai 21. maaliskuuta 2011

Novelli: Sisko

Henkilöt
Novellin päähenkilöitä ovat sisko ja Pertti. Sisko on sairaalassa potilaana ja hän on väsynyt. Sisko on pieni ja sievä. Hänen asenteensa elämään on melko kielteinen eikä hän jaksa välittää muista ihmisistä. Pertti on siskon veli ja hän käy koulua. Luonteeltaan hän on ymmärtäväinen ja hän haluaa ihmisille hyvää. Hänen asenteensa elämään on myönteinen. Sivuhenkilönä on vanha nainen, jolla on leikkausarvet jaloissa. Vanha nainen on iloinen.

Miljöö
Tapahtumat on sijoitettu sairaalaan. Sairaalassa on paljon ihmisiä, osa on pukeutunut arkivaatteisiin ja osa sairaalavaatteisiin. Sairaala on puhdas ja kirkkaasti valaistu. Tapahtumat on sijoitettu loppusyksyyn.

Juoni
Pertti pääsee koulusta ja lähtee sairaalaan katsomaan siskoaan käytyään kotona, jossa on kaljapulloja pitkin poikin. Sairaalassa hän näkee vanhan naisen mennessään siskon huoneeseen, josta he lähtevät siskon kanssa kahville sairaalan kahvioon. Pertti ja sisko ottavat molemmat munkin ja teen, sisko maksaa. Myös vanha nainen tulee kahville. Kun Pertti kysyy siskoltaan tekikö leikkaus kipeää, hän loukkaantuu. Tämän jälkeen hän saattaa siskoaan neuvontakopin luo, josta sisko menee takaisin huoneeseensa. Koska ulkona sataa hän päättää mennä vielä kahville. Kahvilassa on täyttä, joten hän menee vanhan naisen pöytään. Novellin käännekohta on se, kun sisko loukkaantuu Pertin huolehtivasta kysymyksestä.

Aihe, teema ja sanoma 
Novellin aihe on siskon sairaalassa olo. Novellin teema on kertoa millainen elämä voi olla pahimmillaan ja kuinka toisen teot vaikuttavat toisiin. Käsitin nimittäin niin, että sisko olisi yrittänyt itsemurhaa. Novellin sanoma voisikin olla se, miten omat teot vaikuttavat läheisiin.

2 kommenttia:

  1. Hyvä analyysi ja tulkinta. Siskolle saatettiin myös tehdä raskaudenkeskeytys.

    VastaaPoista
  2. Aivan, nyt kun miettii ni, niin se varmaan onkin. :)

    VastaaPoista